CAW Oost-Brabant

U bent hier

CAW Oost-Brabant start mee het Overkop-huis in Tienen

09.06

CAW Oost-Brabant start mee het Overkop-huis in Tienen

Tijdens Rode Neuzen Dag 2016 droomden organisatoren VTM, Qmusic en Belfius luidop om met de ingezamelde € 4.103.677 ‘Rode Neuzen Dag-huizen’ op te richten: een fysieke plek in elke provincie waar jongeren gemakkelijk binnen en buiten kunnen wandelen voor ontspanning, maar ook voor snelle professionele hulp. Samen met jongeren in Vlaanderen werd de naam ‘Overkop’ gekozen voor de huizen. Dankzij het ingezamelde geld kunnen jongeren voortaan ook terecht op overkop.be, een online platform waar ze hun hart kunnen luchten.

Na afloop van Rode Neuzen Dag konden organisaties zich inschrijven om via het Rode Neuzen Fonds, dat beheerd wordt door de Koning Boudewijnstichting, hun schouders te zetten onder een Overkop-huis in hun provincie. De jury, onder leiding van kinderpsychiater Peter Adriaenssens, maakte vandaag, donderdag 8 juni 2017, bekend dat Tienen een Overkop-huis zal openen.

Juryvoorzitter Peter Adriaenssens: “Recente cijfers bevestigen dat we er nog niet zijn. Niet enkel blijkt de stap voor jongeren om te spreken over hun problemen groot, ook de stap zetten naar hulp is moeilijk. Overkop moet jongeren doen voelen dat ze er niet alleen voor staan. We geven een signaal: spreek erover, zoek hulp, neem de uitgestoken hand. De huizen moeten een vuurtorenfunctie hebben, zodat jongeren weten waar ze naartoe kunnen als de weg even troebel is of wanneer ze op zoek zijn naar houvast.”

Overkop-huis in Tienen

Overkop vestigt zich in de provincie Vlaams-Brabant in Tienen en werkt hiervoor samen met het collectief van De Wissel, CAW Oost-Brabant en Alexianen Zorggroep Tienen. Het samen creëren van een (t)huis staat centraal in Overkop Tienen: een loods in het centrum van de stad wordt samen met de jongeren omgetoverd tot een bruisende ontmoetingsplaats.

Mithymna Corke, projectcoördinator Overkop Tienen: “Uit de bevraging die we bij jongeren deden voor onze aanvraag voor het opstarten van een Overkop-huis in Tienen, onthouden we het volgende advies: het moet een toffe plek worden mét andere jongeren waar je zonder reden en zonder afspraak op zoveel mogelijk momenten terecht kan. Het Overkop-huis Tienen wil jongeren prikkelen, uitnodigen, bezielen en inspireren om zelf in beweging te komen. In het Overkop-huis Tienen staan jongeren op de eerste rij om andere jongeren te onthalen en verder te helpen, omkaderd door vrijwilligers en professionelen.”

Naast Tienen, komt er ook in Gent, Oostende, Mechelen en Genk een Overkop-huis. Daarnaast wordt Overkop een digitale plek: via overkop.be kunnen jongeren, waar ze zich ook bevinden, hun hart online luchten bij een professioneel opgeleid team van vrijwilligers. Naast een serious game en zelftesten, streeft het online platform naar een snelle en rechtstreekse doorverwijzing naar de juiste hulpverlening. Overkop.be wordt verder uitgebouwd met Awel, het online forum waar jongeren nu al terecht kunnen.