CAW Oost-Brabant

U bent hier

Begeleiding

Soms vinden vragen in enkele gesprekken al een antwoord. Maar er zijn ook problemen die meer tijd en ondersteuning vragen.

We bieden een waaier van begeleidingsvormen. Zo kan je bepalen of je alleen, met partner of je hele gezin hulp wil en rond welke thema’s je in de begeleiding wil werken.

 Ons ruime begeleidingsaanbod omvat:

  • Individuele begeleiding, onder meer bij persoonlijke vragen en problemen, als slachtoffer van een misdrijf of als betrokkene bij een verkeersongeval. 
  • Begeleiding bij relatie- en gezinsproblemen, ook tijdens en na een scheidingssituatie. Wij bemiddelen en ondersteunen je bij problemen in de partnerrelatie, in de opvoeding van kinderen en jongeren of in de manier waarop jullie als gezin of nieuw-samengesteld gezin met elkaar omgaan. 
  • Soms wordt het contact tussen kinderen en ouders verbroken of zijn er steeds conflicten. In onze Bezoekruimte kunnen zij hun band herstellen onder deskundige begeleiding. 
  • Begeleiding bij financiële problemen. Wij helpen je om je financiële situatie weer op orde te krijgen of om je uitgaven beter onder controle te houden.
  • Begeleiding bij dreigende uithuiszetting of andere woonproblemen. Wij helpen je bij het zoeken of behouden van een woning, het bemiddelen bij woonproblemen en ondersteunen je bij de stap naar zelfstandig wonen.
  • Zoek je ondersteuning bij het zoeken naar een huurwoning? Dan kan je terecht bij Het Woonanker.
  • Begeleid wonen. Wanneer je moeilijkheden hebt bij het zelfstandig wonen, helpen we jou of je gezin om de nodige vaardigheden te versterken. (bv. Woonvaardigheden, administratieve of financiële opvolging, het uitbouwen van een netwerk, …)
  • Begeleiding van mensen in de gevangenis en hun familie, ook na detentie en bij reïntegratie in de maatschappij.
  • Gerechtelijk opgelegde hulp. Wanneer justitie jou doorverwijst naar onze hulpverlening.

CAW Oost-Brabant biedt ook tijdelijke opvang met begeleiding in een veilige beschermde omgeving wanneer je thuisloos bent, in een crisissituatie of slachtoffer van familiaal geweld.

Hoe werken we

De keuze voor een begeleidingsvorm bepalen we in overleg. Zo kunnen we zoveel mogelijk op maat van jouw situatie hulp bieden. Elke vorm van begeleiding is vrijwillig. Ook wanneer je wordt doorverwezen of wanneer je begeleiding deel uitmaakt van een gerechtelijke maatregel. 

Begeleiding wordt steeds gegeven door hulpverleners van het CAW of door goed opgeleide vrijwilligers. In een integrale begeleiding kunnen verschillende thema’s opgenomen worden. Veel moeilijkheden zijn immers vaak met elkaar verbonden.

Wanneer je verblijft in een opvangcentrum of vluchthuis, betaal je verblijfskosten. De begeleiding zelf is daar gratis.

Contact

Denk je dat je nood hebt aan begeleiding? Of heb je vragen hierover? Neem dan contact op met het onthaal.